Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η S&P απειλεί την Ιαπωνία με υποβάθμιση

Σαφή προειδοποίηση για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας απηύθυνε η Standard & Poor’s επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Noda δεν κινείται στην αντιμετώπιση του χρέους. Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΔΝΤ.

Η S&P απειλεί την Ιαπωνία με υποβάθμιση
Σαφή προειδοποίηση για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας απηύθυνε η Standard & Poor’s, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Yoshiko Noda δεν καταγράφει πρόοδο στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

Η δημοσιονομική θέση της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου «επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, κάθε δευτερόλεπτο» είπε διευθυντής του τμήματος πιστοληπτικής αξιολόγησης εθνικών οικονομιών της S&P στη Σιγκαπούρη κ. Ogawa  σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Ερωτηθείς για το εάν αυτό σημαίνει ότι η S&P βρίσκεται πιο κοντά στο να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ιαπωνίας, απάντησε: «Μπορεί να είναι σωστό να πει κανείς ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην υποβάθμιση. Η επιδείνωση, όμως, προς το παρόν, είναι σταδιακή. Μη νομίζετε δηλαδή ότι θα κινηθούμε σήμερα».

Η S&P από τον Απρίλιο αξιολογεί την Ιαπωνία με ΑΑ- και με αρνητικό outlook. Ο κ. Ogawa, παράλληλα, τονίζει ότι το Τόκιο δεν μπορεί να πιστεύει πως θα γλιτώσει από τα προβλήματα που ήδη ταλαιπωρούν τις χώρες της Δύσης, χωρίς να ελέγξει αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά του, επισημαίνοντας πως απαιτείται ένα εκτενές σχέδιο για την αντιμετώπιση του χρέους, που κατά τις επίσημες προβλέψεις θα ξεπεράσει φέτος τα 13 τρισ. δολ.

Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος απότομης εκτίναξης στις αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων, που θα καταστήσει το ήδη δυσθεώρητο χρέος της Ιαπωνίας μη βιώσιμο. «Εάν οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων αυξηθούν από τα τρέχοντα επίπεδα, το ιαπωνικό χρέος μπορεί γρήγορα να γίνει μη βιώσιμο», προειδοποιεί το ΔΝΤ στην έκθεσή του. «Τα πρόσφατα παραδείγματα από ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν υπογραμμίσει πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει το κλίμα της αγοράς προς κράτη με δημοσιονομικές ανισορροπίες», επισημαίνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v